05-05-07

De terugkeer van de dansleraar

terugkeerdansleraarGisteren sloeg ik de laatste bladzijde om van “De terugkeer van de dansleraar”. Met spannende boeken heb ik dan altijd last van een dubbel gevoel. Terwijl je aan het lezen bent, wil je niet van ophouden weten. Je wil immers lezen hoe het afloopt. Maar als je dan aan het einde komt, weet je dat het gedaan is. Je zal de spannende uren moeten missen. Tot je weer een volgend goed boek te pakken krijgt.

Ik leerde Henning Mankell kennen, nog voor de serie Wallander op tv was, via een vriend die verstand heeft van goeie boeken. Na een lekker etentje bij hen thuis (hij heeft ook verstand van lekker koken) vertelde hij dat hij een goeie Zweedse thrillerauteur had gevonden. Sindsdien heb ik ook mijn ouders met mijn enthousiasme besmet en nu probeer ik de microbe via deze weg te verspreiden.

Maar het loont echt de moeite. Een goed opgebouwd verhaal, een beetje actie, veel spanning, mooi uitgewerkte personages. Alleen met de plaatsbeschrijvingen in Zweden heb ik het soms wat moeilijker omdat ik me er heel weinig bij kan voorstellen.

De reeks over inspecteur Wallander is heel goed, vooral “De witte wolvin” vond ik knap, maar ook deze thriller is een echte pageturner (wow, wat een akelig woord…).

Voor wie interesse heeft: “De terugkeer van de dansleraar” is uitgegeven bij De Geus. Maar lees in geen geval de achterflap, want met de laatste zin wordt iets verraden wat je pas rond pagina 200 in het boek te weten komt. Weinig professioneel van die flaptekstschrijver, vind ik. Voor wie toch een smaakmaker zou willen, neem ik hem hier over zónder die laatste zin.

Twee gebeurtenissen overrompelen de 37-jarige inspecteur Stefan Lindman. Kort nadat hij heeft gehoord dat hij aan kanker geopereerd moet worden, leest hij in de krant dat zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin is vermoord. Stefan Lindman reist af naar het Noord-Zweedse plaatsje Härjedalen, waar Molin in zijn verscholen liggende boerderij is afgeslacht. Molin blijkt zich daar niet voor niets te hebben teruggetrokken: hij heeft een verleden. In de boerderij vindt Lindman vreemde bloederige sporen. Het blijken de basispassen van de tango te zijn.

22:12 Gepost door Joe Bradley | Permalink | Commentaren (0) | Tags: boeken |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.