18-01-07

Muziekstokje

Enkele dagen geleden kwam er een mooie hond op me toe met een stokje in de bek. Tot mijn verbazing sprak het beest: “Ik ben de hond van Elle, al zegt ze dat geen hond heeft, maar ze geeft me af en toe wel bevelen en ze vroeg me je dit stokje te brengen.” Ik voelde me net Alice Joe in Wonderland, maar wie kan Elle iets weigeren?

Het is wel een moeilijke opdracht. Niet zozeer om enkele favoriete stukjes te noemen, maar vooral om een keuze te maken. Ik heb een heel brede muzieksmaak en afhankelijk van mijn stemming kan ik naar pop, blues, rock, kleinkunst, klassiek of jazz luisteren. Ik ben niet mee met de laatste trends, maar probeer die dingen te zoeken die karakter hebben, nog met échte instrumenten gemaakt, al moet ik bekennen dat ik in een onbewaakt moment, bvb als ik urenlange autoritten moet maken, durf mee kwelen met nogal kitschige dingen.

Maar goed, ik ben rond de pot aan het draaien. Een keuze dus, geen definitieve en zeker geen volledige en ook een klein beetje beïnvloed door wat ik vond op het net om dit stukje een beetje levendiger te maken. (Als je overal klikt, ben je wel even bezig.)

 

Ik ben geen echte kenner, maar ik hou van jazz. Niet de vergezochte, moderne jazz, maar de vrij toegankelijke, beluisterbare muziek. Chet Baker hoort bij mijn favorieten. Hij zong ook wel, maar ik hoor hem liever met zijn trompet. Waarom moest hij ook met zijn zatte botten uit dat hotelvenster in Amsterdam gaan hangen?

 Voor wie de smaak te pakken heeft, nog een andere legendarische trompetspeler: the one and only Miles Davis. Hier niet meteen een echt jazznummer, maar wel een heel intieme versie van Time after Time.

Daarnaast heb ik een zwak voor crooners. Ol’ Blue Eyes behoort op dat gebied natuurlijk tot de groten der aarde en de   keuze   is   moeilijk. Ik heb dan ook niks tegen het feit dat ze opnieuw “in” zijn en dat Michael Bublé, Diana Krall (mevrouw Elvis Costello, lucky him!) en zelfs George Michael het genre nieuw leven inblazen.

 

Verder kan ik een ouwe rocker als Joe Cocker, maar ook Dire Straits (mooi deze live versie!), Zucchero en Sting ook nog altijd appreciëren. Al vind ik van dit liedje vooral de tekst geweldig. Tom Waits doet me altijd aan donkere, rokerige kroegen en te veel wiskey denken. Let op de saxofoon! (Over saxofoon en mooie vrouwen gesproken, nog snel even Candy Dulfer hier binnensmokkelen.)

 

Ik ging het nog over luisterliedjes en over de groten van het chanson (de teksten!) hebben, maar dit stukje wordt echt te lang (en misschien te saai?), maar ik kan het echt niet laten het ook nog even over klassiek te hebben. Naar schatting 65-70% van mijn toch wel grote CD verzameling is klassieke muziek. Ik had het hier al eens even over dat stukje uit de Carmina Burana dat voor mij echt kippenvelblues is. Mijn klassieke favorieten? Moeilijk, nee, onmogelijk te zeggen, maar Vivaldi staat toch wel heel hoog op het lijstje. G.F. Händel staat er dan vlakbij. Wie de filmFarinelli” gezien heeft, zal zich dit stukje uit de opera “Rinaldo” misschien wel herinneren, hier gezongen door de Romeinse mezzosopraan Cecilia Bartoli. In 2005 was de opera trouwens in een schitterende versie te zien in Antwerpen.

 

Om af te sluiten, voor degenen die nog niet afgehaakt hebben tenminste, want dit is langer geworden dan ik wilde, even een uitstapje naar de musical, een genre dat ik wel kan smaken, ook al is het vaak zeemzoet en sentimenteel. Ik kies een stukje uit Notre Dame, het verhaal van Victor Hugo op tekst en muziek van Riccardo Cocciante. En ik koos het een mooie tekst heeft en omdat de eerste zin via een woordspeling een ode wordt aan de lieve vrouw die me dit stokje doorgaf, maar die nu wat slapjes in haar bed ligt. Opdat ze snel geneest! "Belle. C’est un mot qu’on dirait inventé pour ELLE".

18:25 Gepost door Joe Bradley | Permalink | Commentaren (1) | Tags: blog, poezie, jazz, muziek |  Facebook |

Commentaren

Mooi Je bent wel een echt charmeurke hé JB ;-) Ik vond het heel leuk om je selectie te overlopen. Dat vind ik het leuke aan die stokjes; nieuwe dingen leren kennen. Slaapwel

Gepost door: Elle | 18-01-07

De commentaren zijn gesloten.